Kokosový olej prospěje imunitě, pokožce i vlasům

Kokosový olej se získává z dužiny plodů kokosové palmy, která pochází z tropických oblastí Asie. Dorůstá do výšky 30 metrů. Právě tato palma rodí oblíbené kokosové ořechy, ze kterých se lisováním při teplotě asi 25 ° C vyrábí zmíněný olej. 

Známe několik druhů kokosového oleje. Rafinovaný – získává se ze sušených jader ořechů kokosu, je bez vůně a chuti a využívá se převážně v kosmetice. Panenský – je velmi zdravý, protože se při jeho výrobním procesu nepoužívají žádné chemické přísady. 

Má mnoho příznivých účinků pro zdraví a využijete ho i při vaření.

Kokosový olej a jeho účinky

Pomůže pokožce i kloubem

Obsahuje mastné kyseliny, které jsou prevencí srdečně – cévních onemocnění, snižují cholesterol a brání vzniku aterosklerózy cév. Jejich nedostatek se projevuje tvorbou suché pokožky, křehkostí vlasů a lámáním nehtů, dokonce i vznikem osteoporózy. 

Kokosový olej je zdrojem vitamínů A, C a E i množství minerálních prvků jako je mangan, selen, železoa fosfor. Vitamíny vám pěkně pročistí a rozjasní pleť, podpoří tvorbu kolagenu, čímž dodají pokožce vláčnost a elastičnost i mladistvý vzhled. Minerály v oleji zas posílí celý pohybový aparát a zlepší činnost nervového i kardiovaskulárního systému.

Díky obsahu vzácné kyseliny laurové působí kokosový olej antibakteriálně a antisepticky. Dokáže účinně bojovat s infekcemi, plísněmi a kvasinkami a důkladně pročistit pokožku od škodlivých nánosů. 

Můžete jej použít jako pleťovou masku či krém. Lehce se vstřebává i roztírá a nezanechává mastný film. Pomůže pleti s akné a ekzémem i pokožce spálené slunečními paprsky. 

Pokud si ho budete pravidelně vtírat do vlasové pokožky hlavy a rovnoměrně nanášet po celé délcevlasů, ty se vám odvděčí pevnostípružností a zdravým leskem.Vitamíny obsažené v oleji také podpoří ostrost zraku a ochrání ho před  šeroslepostí a díky antioxidačnímu působení pomohou udržet i zdraví sliznic očí, nosu, průdušek i jater.

Zlepší trávení a posílí imunitu

Kokosový olej optimalizuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, představuje zdroj energie, pomáhá při hojení krvácejících a zanícených dásní, brání kazivosti zubů, je skvělý při redukci váhy, hojení jizev a oděrek a také zmírňuje bolesti kloubů a svalů. 

Najdete v něm i vlákninu, která vaše střeva pročistí od toxinů, výrazně přispěje k jejich pohyblivosti a podpoří správné vyprazdňování. Tato vzácná potravina svými antiseptickými účinky zlepšuje činnost imunitního systému, což oceníte tehdy, pokud často trpíte virovými či bakteriálními infekcemi.

Olej je oblíbený díky tomu, že pomáhá rychleji spalovat tuky, zbaví vás stresu a únavy, je ideální pro ošetřování pokožky batolete i těhotných žen. Často se přidává do kosmetických krémů a šamponů vhodných pro ošetření citlivé pokožky a vlasů. 

Vyhlazuje jemné vrásky, revitalizuje kožní buňky a neucpává póry. Je však i oblíbeným pomocníkem při relaxační thajské masáži a dokonce vám může posloužit jako balzám na rty. Kokosový olej je vhodný i na vaření, pečení či smažení Můžete ho přidávat do různých zdravých zeleninových i ovocných salátů a zálivek nebo jím potírat pečivo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chcete dostávat přehled nových návodů e-mailem? Přihlaste se k zasílání týdenního přehledu
Přihlásit