Jak změnit dodavatele elektřiny
|

Jak změnit dodavatele elektřiny

0
(0)

Změna dodavatele elektřiny je akce, kterou obestírají různé nezodpovězené otázky nebo nepřesné odpovědi. Nejde přitom o nic složitého a tento úkon je naprosto běžný.

Při přechodu k jinému dodavateli se pro vás jako klienty nic nemění, pouze firmy si mezi sebou vymění potřebnou dokumentaci. Určitě se nemusíte obávat výměny elektroměru či jiných povinností. Vhodné je naleznutí ideálního dodavatele elektřiny. Řádně si prostudujte podmínky smlouvy, které vás mohou zavazovat na několik let dopředu.

Pokud vám doposud nebylo něco jasné, tak možná najdete odpověď právě zde, mezi často kladenými dotazy.

Všichni mají možnost změnit dodavatele elektřiny

Dříve tomu tak možná nebylo a cena pro zákazníky byla určována energetickým regulačním úřadem. Jak ale jistě víte, nedostatek konkurence je nezdravý. Trh s elektřinou se tedy otevřel pro mnoho dalších dodavatelů. Většina z nich se snažila uchytit na trhu nízkými cenami, které jsou pro koncového zákazníka velmi výhodné. Díky tomu došlo ke snížení cen i u dalších společností a trh je nyní téměř zcela závislý na nabídce a poptávce.

Jak dlouho trvá změna dodavatele

Doba změny dodavatele elektřiny je velmi závislá na délce výpovědní lhůty. Ta je vždy stanovena ve stávající smlouvě s dodavatelem energie. Většinou se jedná o jeden až tři měsíce. Veškeré technické záležitosti pak řeší nový dodavatel, který je k tomu od vás zplnomocněn.

Jak často lze měnit dodavatele

Změnu dodavatele elektrické energie můžete provádět jednou za půl roku. Záleží, jakou výpovědní dobou jste vázáni na stávající smlouvě. Ničím jiným omezováni nejste.

Kolik bude změna dodavatele stát

Samotná změna dodavatele elektřiny není nijak zpoplatněna. Může k němu ovšem dojít například kvůli podmínkám ve smlouvě, kterou máte s bývalým dodavatelem, nebo po vás může nová společnost požadovat jakýsi aktivační poplatek, s nímž souhlasíte při podpisu smlouvy. Dávejte si na to dobrý pozor, protože někdy bývá velmi šikovně skrytý.

Na jak dlouho je garantována stejná cena jako v době dodávky

Vždy koncem roku dochází k určení cen pro následující rok. K jejich změně může dojít pak vždy až pro rok následující. Cena se určuje tedy konkrétně k 30.11., a máte tak případně dostatek času na volbu jiného dodavatele.

Jak je tvořena cena elektřiny a kdo na ni dohlíží

Na tvorbě ceny se podílí kromě samotných dodavatelů i energetický regulační úřad. Ten si určuje ceny za distribuci od výrobce ke koncovému zákazníkovi. Sami dodavatelé si pak určují cenu za elektřinu v závislosti na svých nákladech.

Co je dodavatel poslední instance

Pokud by například přestal být váš stávající dodavatel schopný dodávat vám elektrický proud, máte nárok na dodavatele poslední instance, který vám dodá elektrickou energii za cenu stanovenou energetickým regulačním úřadem.

Jak se vám líbil tento článek?

Čím víc hvězdiček, tím lepší

Průměrné hodnocení: 0 / 5. Počet hlasujících: 0

Zatím nehodnoceno, buďte první.

Podobné příspěvky