Jak vybrat přenosný plynový vařič

Jak vybrat přenosný plynový vařič

0
(0)

Pokud se budete rozhodovat, jaký vařič si pořídit na dovolenou nebo piknik v přírodě, je rozhodně lepší vařič plynový než benzínový. Plynové vařiče mají své přednosti a nejrůznější varianty i variabilní použití. Rozdíly jsou ve velikostech, výkonech, cenách a dalších parametrech. Plynové vařiče se vyznačují i praktičností, neboť jsou lehké, skladovatelné a cenově dostupné téměř pro každého.

Jejich praktické použití má více možností, než například v případě vařičů benzínových. Plynové vařiče můžete používat na turistických výletech o víkendu i delší dovolené v přírodě, v kempech pod stanem. K jejich přednostem patří i bezporuchovost a jednoduchá údržba. Velkou výhodou je, že při vaření můžete podle potřeby regulovat plamen. Můžete si podle délky a náročnosti vaření sebou vybrat i velikost kartuše, která bývá většinou plněna směsí propanu a butanu.

Plynové kartuše jsou různých velikostí, hmotností i způsobů připojení. Propanbutanová bomba se dá na vařič našroubovat nebo u některých typů napichovat. Záleží na typu zakončení vařiče. Jedinou nevýhodou těchto vařičů je skutečnost, že si je nemůžete vzít na cestu letadlem, kam vás s bombičkou pochopitelně nepustí.

Konstrukce cestovních plynových vařičů je různá. U většiny z nich se bomba umisťuje seshora. Některé typy jsou s plynovou kartuší propojeny hadicí, což velmi přispívá ke stabilitě vařiče. Jsou i typy, které mají vlastní závětří, nebo se toto nechá přikoupit. Je to velká výhoda při špatných povětrnostních podmínkách. Vaření se závětřím je rychlejší a spotřebujete tak méně plynu.

Některé plynové vařiče jsou vybaveny vlastním tzv. Piezo zapalováním. Je to určitě výhoda, ne však naprosto spolehlivá, proto je lepší mít sebou zápalky nebo zapalovač.

Při výběru plynového vařiče je rovněž podstatná velikost hlavy samotného vařiče a její nožičky, jejichž šířka je rozhodující pro velikost nádoby. Důležité je i vroubkování nožiček, které zabraňuje nežádoucímu posunování nádoby s připravovaným pokrmem.

Jak se vám líbil tento článek?

Čím víc hvězdiček, tím lepší

Průměrné hodnocení: 0 / 5. Počet hlasujících: 0

Zatím nehodnoceno, buďte první.

Podobné příspěvky