Ruzova orchidej

Jak se starat o orchidej

4
(2)

Líbí se vám orchideje? Chodíte kolem oken domácností, kde je mají vystavené na parapetu? Orchideje jsou překrásné rostliny, které si v poslední době získávají popularitu a oblíbenost. Pokud jste i vy neodolali a chcete si jednu či více krásek pořídit i na svůj parapet, máme pro vás jednoduchého průvodce, který vám prozradí, jak se starat o orchidej.

V domácnostech se pěstují teplomilné druhy, a pokud jim zajistíme správné podmínky, kolemjdoucí vám ji jistě budou závidět.  

Jak na pěstování orchideje?

Světlo

Tyto rostliny milují světlo, proto umístění na východní či jižní parapet pro ně bude nejideálnější. Pokud jej umístíte na parapet, ale na západní stranu, hrozí přehřátí a spálení listů. Naopak v zimě některé druhy strádají na světle, a proto je vhodné jim přisvětlovat speciálními světly. 

Zemina

Pozor na substrát. V běžné hlíně vám orchidej neporoste, protože by kořeny neměly dostatek prostoru a vzduchu pro růst. Doporučujeme používat speciální směs určenou pro orchideje. Lze takový substrát namíchat i doma, ale je to zbytečně složité. 

Ruzova orchidej v cernem kvetinaci

Zahradnictví, ale i větší supermarkety nabízejí zeminu za zvýhodněné ceny, především na jaře. Zemina pro orchideje musí obsahovat vyšší podíl organické složky, jenž podporuje a udržuje vlhkost. Na dno je také vhodné umístit dřevěné uhlíky. Pokud rostlinu budete jednou za rok na jaře přesazovat, vždy ji umístěte do větší nádoby a pozor na kořeny, ty jsou velice citlivé.

Teplota v místnosti

Jak se starat o orchidej v zimním období? Měli byste měli orchideji dopřát kolem dvaceti stupňů Celsia. Pokud máte rostlinu ihned nad topením, které je přes zimu funkční, můžete zhoršit fyziologické procesy. Přes noc byste orchideji měli dopřát alespoň o čtyři stupně méně, nejméně však o dva stupně. Podobně je tomu tak i v létě. Orchidej snese větší teplo, ale v noci potřebuje opět alespoň o čtyři stupně méně.

Obal na orchidej

Květináč pro tuto rostlinu by měl být vyšší, tedy i s vyvýšeným dnem, aby kořeny měly dostatek vzduchu, který zespodu proudí. Pro začátečníky je nejideálnější pořídit průhledný květináč, díky kterému lépe poznáte, jestli není rostlina přelitá či začíná vysychat.

Jak pěstovat orchidej

Zalévání orchideje

Orchideje přímo zbožňují vzdušnou vlhkost, ale pokud ji nemají, nevadí. Jediné, co jim může ublížit, je suchý vzduch nad radiátorem. Pokud ale nedokážete zajistit vlhký vzduch, orchidej jednoduše pomocí rozprašovače pokropte. Nejlépe ráno v létě, přes zimu nemusíte. Je dobré zalévat rostlinu jednou týdně. A to tak, že ji postavíte do lavoru s vodou a necháte ji přibližně hodinu nasakovat vodu. 

Poté ji odděláte a necháte ji ještě pár minut okapat, aby v květináči nestála voda. Je také velmi důležité, aby substrát mezi jednotlivými zálivkami proschnul. Také byste měli sáhnout spíše po dešťové vodě nebo po přefiltrované vodě, ta vám zajistí kvalitní výsledky. Od jara do podzimu doporučujeme orchidej každých čtrnáct dní hnojit speciálními hnojivy pro orchidej.

Pokud hledáte i další nenáročné květiny do domácnosti, máme pro vás 5 tipů na pokojové rostliny, které se vyrovnají i s horšími světelnými podmínkami.

Jak se vám líbil tento článek?

Čím víc hvězdiček, tím lepší

Průměrné hodnocení: 4 / 5. Počet hlasujících: 2

Zatím nehodnoceno, buďte první.

Podobné příspěvky